Dikke enkels, loodzware benen of een rusteloos gevoel in je benen? Het is uit het leven gegrepen.

Al ruim 10 jaar de beste weblog in thailand.

3000 fans,eigen youtube kanaal,tiktok,FB.Twitter.

Ze kunnen niet meer om ons heen.

Een vraag aan  Dokter Johan over dikke enkels.

Dokter  ik heb al 3 maanden veel last van erg dikke enkels.

Ik ben een man 79 jaar  hoge bloedruk heb ik pilletjes voor.

Voor de dikke enk

Ik ben 178  cm groot en ik weeg  124 kg.  ik kreeg  plaspillen kleine wiite pilletjes.

Maar nu moet ik elke 2 uur snachts uit bed om te plassen.

Overdag  plas ik veel minder.

Ik heb  tot voor een jaar terug  erg veel biertjes gedronken maar ben daar mee gestopt.

Wat kan ik verders doen om die dikke enkels kwijt te geraken?

Antwoord van DHr Johan  is als volgt: Goed dat u gestopt bent met alcohol te gebruiken.

Drink veel water en geen coolzuurhoudende dranken,en gebruik  geen of weinig zout.

Als het na 3 weken niet beter is ga dan naar de ziekenhuis dokter  en vraag een conclusie  aan die docters.

maak een afspraak met een oedeemfysiotherapeut

 

 

Dikke enkels, loodzware benen of een rusteloos gevoel in je benen?

Last van dikke enkels of loodzware benen aan het einde van de dag? Pijn of een rusteloos gevoel in je benen? Oedeemtherapie kan helpen.

Herken je deze klachten? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid veneus oedeem, ook wel Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI) genoemd. Het is een combinatie van vochtophoping (oedeem) mogelijk als gevolg van slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een (lood)zwaar of rusteloos gevoel in de benen. Je benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd.

Door een verminderde functie van de kleppen in onze bloedvaten neemt de druk toe en kunnen de bloedvaten verwijden, met als gevolg dat er spataderen kunnen ontstaan. Spataderen kunnen pijnklachten geven. Daarnaast zien we soms een bruinachtige verkleuring van de huid. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico.

Defecte kleppen

 

 

In ons lichaam hebben we de bloedsomloop, het veneuze systeem. Dit zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed door ons lichaam vervoerd wordt en zuurstof arm bloed uit de benen richting het hart terug gepompt wordt. Daarnaast is er het lymfestelsel. Dit zorgt ervoor dat vocht in ons lichaam door zwaartekracht niet in de tenen en voeten ophoopt, maar dat het in ons lichaam rond gestuwd wordt. Als het veneuze systeem of het lymfesysteem minder goed functioneert, kan dit klachten geven.

Defecte kleppen in de aderen van de benen verhinderen een optimale terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed uit de benen richting het hart. Vocht in het lymfestelsel wordt onvoldoende afgevoerd. Als de kleppen niet goed functioneren kan het vocht zich in de loop van de dag ophopen en worden enkels en onderbenen dik en opgezwollen. De druk van het bloed in de beenvaten neemt toe, vaten verwijden zich en er ontstaan spataderen.

 

 

 

 

‘Pittting’

Als buiten de temperaturen oplopen, is warmte-oedeem een bekend verschijnsel bij oververhitting van het lichaam. Vocht hoopt zich sneller op door uitzetting van de vaatwanden, grotere doorlaatbaarheid van de vaten, een ietwat toenemende bloeddruk en verlies van vocht en zout door (overmatige) transpiratie. Handen, enkels of voeten worden zo dik, dat je er met je vinger een putje in kunt duwen. Dit verschijnsel heet ‘pitting’ en kan bij CVI ook ontstaan als je lang in dezelfde houding moet zitten of staan of als je langer loopt dan je gewend bent.

 

 

 

 

 

 

 

Wat kun je doen?

Simpel en doeltreffend: maak een afspraak met een oedeemfysiotherapeut. Je kunt bij elke in oedeemtherapie gespecialiseerde praktijk zonder verwijzing terecht. De aandoening is helaas niet te verhelpen, maar we kunnen wél je klachten verminderen en erger voorkomen. Door manuele lymfdrainage – vaak in combinatie met compressietherapie (het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen) -zorgen we ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen zwelling, pijn en stijfheid af. Daarnaast leren we je bewegings- en ademhalingsoefeningen om zelf de afvoer van lymfevocht te bevorderen.

 

 

 

Tips

Verder zijn wandelen, fietsen, zwemmen en gymnastiek (onder begeleiding) zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen, kun je beter niet doen. Probeer lang staan of zitten en langdurig zware inspanning te vermijden. En voorkom wondjes! Vochtophoping veroorzaakt ook in de huid een slechte doorbloeding, waardoor wondjes slecht genezen. Dit verhoogt het risico op ‘ulcis cruris’, een open been.

Reageren kan op dit artikel uitsluitend  via email  

lowy.cremers.senior@gmail.com

Met dank aan onze sponsors.