Thais tienermeisje zat 51 dagen vast voor majesteitsschennis: ’Heb ik dit verdiend?’door Henkie Kingdom.

 

 

 

             udonthanicityweblog.nl

              Men kan niet meer om ons heen.

 

Thais tienermeisje zat 51 dagen vast voor majesteitsschennis: ’Heb ik dit verdiend?’

BANGKOK – Van onze redactie buitenland Een 15-jarig Thais meisje dat sinds eind maart vastzat op beschuldiging van het beledigen van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn, is donderdag vrijgelaten. Thanalop Phalanchai, bekend als Yok, was de jongste gedetineerde voor majesteitsschennis ooit.

„Is de rechtbank net wakker? Ik heb 51 dagen vastgezeten. Ik ben 51 dagen verloren in de jeugdgevangenis. Heb ik dit verdiend?”, vroeg Yok direct na haar vrijlating, omringd door een kleine groep vrienden en mede-activisten die haar kwamen ophalen. Het meisje had ernstige huiduitslag op haar rug als gevolg van onhygiënisch kraanwater, hitte en muggenbeten. De politie wilde de tiener langer in hechtenis houden, maar de rechter oordeelde dat de politie al genoeg materiaal heeft voor het onderzoek.

De scholier was opgepakt tijdens een bijeenkomst eind vorig jaar voor het stadhuis van Bangkok. Ze was toen net veertien jaar geworden. Tijdens dit protest riepen jonge betogers op tot de vrijlating van politieke gevangenen en tot afschaffing van de vervolging van koninklijke smaad.

Yoks zaak is de meest omstreden van negentien zaken waarin minderjarigen worden beschuldigd van majesteitsschennis op grond van artikel 112 van het Thaise wetboek van strafrecht. Er hangt haar tot dertig jaar cel boven het hoofd. Yok vond haar arrestatie destijds onwettig en oneerlijk en weigerde een advocaat aan te wijzen, een document te ondertekenen of borgtocht te vragen. De ochtend na haar arrestatie, moest ze door zeven vrouwelijke agenten de rechtszaal worden binnengedragen en keerde ze de rechter de rug toe.

Eerder deze week werd een 16-jarige tiener in de provincie Phitsanulok gearresteerd wegens majesteitsschennis voor een Facebook-bericht dat ze plaatste toen ze net veertien was geworden. Ze is op borg vrij.

Revolutionaire eisen

De activistische scholieren behoren tot een nieuwe generatie Thai die twee jaar geleden begon te protesteren voor democratie en gelijke rechten. Hun eisen voor een echte constitutionele monarchie, een koning die zich niet bemoeit met de politiek en het leger én een gematigd budget voor het vorstenhuis is in de meeste andere landen niet iets opmerkelijks. Maar in Thailand zijn ze revolutionair.

BEKIJK OOK:

Een schoffering aan tafel wordt hier niet zomaar vergeven

De jonge generaties hielpen de progressieve partij Move Forward, die onder meer de strafmaat voor majesteitsschennis drastisch wil verlagen, dan ook aan de overwinning bij de verkiezingen van afgelopen zondag.

Leerlingen van haar middelbare school riepen op tot de vrijlating van Yok, zodat ze naar school kon gaan.

Familie

De Centrale Jeugd- en Gezinsrechtbank gaf vorige week een verklaring uit naar aanleiding van kritiek op haar detentie. Daarin stond dat de moeder van het meisje niet was verschenen om haar borgtocht te voldoen, wat leidde tot haar verlengde verblijf in de jeugdgevangenis.

BEKIJK OOK:

Zwangere Thaise (36) verdacht van moord op minstens 14 bekenden met vergif

Volgens gegevens van advocatengroep Thai Lawyers for Human Rights zijn sinds juli 2020 meer dan 1.902 jongeren vervolgd voor hun rol in vreedzame demonstraties of voor het uiten van kritiek op de monarchie via sociale media. In totaal zijn bijna driehonderd van hen jonger dan 18 jaar. Minstens 242 worden beschuldigd van majesteitsschennis en 130 van opruiing.

Het recht van kinderen op deelname, vreedzame samenscholing en vrijheid van meningsuiting, ook in vreedzaam protest, zijn verankerd in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind dat Thailand in 1992 heeft geratificeerd.

onze sponsors

https://www.isaanlawyers.com

De beste advocaten van Thailand.

info@isaanlawyers.com

 

Het beste warenhuis van Udonthani.In het centrum van de stad udonthani.

Chanin Chanok soi donudom Udonthani  Rooms for rent .Rent luxe rooms  .Email us for details.Luxe kamer in Condo v a   4000 th Bath .

Bij mevrouw Cremers soi donudom  email udonthanicityweblog@gmail.com

 

Thais ontbijt in Soidonudom open van 0700 uur tot 10.00 uur elke dag. Bij mevr Honnybee  Cremers.

Overwinteren in Thailand bij Thais Nederlands echtpaar voor 2 personen met ontbijt 1 maand 12000 thb all in.

Bij meerdere maanden boeken krijgt u 1o procent korting.

Reserveren  verplicht vraag onze voorwaarden op per email.

Udonthanicityweblog@gmail.com  

  0066  085 000 2613

 

 

 

 

Amerikaanse 24 uur wassallon tegen over onze redactie open dag en nacht.

 

 

en droger. Soi donudom udonthani.

Het personeel helpt u gaarne met uw  was.

 

 

Udon ThaniWAWA toers  vip bus met chauffeur1500 thb per dag met chauffeur,excl brandstof.

Beste pc shop in Landmarkt.

Vooral uw PC problemen 2e Floor Central Plaza

zij kunnen alle pc problemen oplossen.

 

 

 

voor uw pc gebeuren.

 

 

Bemiddeling  bij koop of verkoop goederen via  gratis advertentie op deze weblog.Indien u ook een sponsor wil worden dan hier infomeren.udonthanicityweblog@gmail.com

 udonthanicityweblog.nl